יום רביעי, 3 באוקטובר 2012

יותר מדי טונה, יותר מדי כספית

בעקבות בדיקת דגימות טונה, יצאו בארצות הברית המלצות להגבלה קשוחה של האכלת ילדים בדג הזה בשל רמות הכספית הגבוהות שבו. בינתיים פורסם מחקר מיפן המראה כיצד כספית המצויה בחיסונים פוגעת במוח

 את נושא החשיפה המסוכנת לכספית בכלל ואת שיעורה המטריד בדגים בפרט אני מעלה לדיון לעתים קרובות. עכשיו באופן מיוחד אני מרגיש שאני לא לבד בעניין הזה וגם גורמים שמרניים יחסית מפרסמים אזהרות הנוגעות לאכילת דגי טונה בשל הזיהום בכספית שהם נושאים ברקמותיהם.
 
חוקרי Mercury Policy Project (מיזם מדיניות הכספית) מוורמונט, שמטרתו להפחית את החשיפה הסביבתית לכספית, פרסמו מאמר תחת הכותרת "הפתעה בטונה". המאמר מייעץ לבעלי תפקידים בבתי ספר ולהורים לא להגיש בכלל לילדים טונה מסוג אלבקור (טונה ארוכת סנפיר) ולהגביל את צריכת הטונה הבהירה לעד פעמיים בחודש עבור רוב הילדים ולעד אחת לחודש עבור ילדים השוקלים פחות מ-25 ק"ג. נמצא שטונה מסוג אלבקור מכילה פי שלושה יותר כספית מאשר טונה בהירה.
 
כספית מזיקה למוח (צילום: jungmoon, flickr)
 
למה ההמלצות נוגעות לילדים דווקא? כספית היא נוירו-טוקסין, כלומר חומר רעיל למערכת העצבים. היא עלולה לפגוע במוחם המתפתח של ילדים ועוברים.
איך הכספית מגיעה לדגים? תחנות כוח וכבשנים פולטים כספית לאוויר. החומר המזהם יכול לרחף מרחק של אלפי קילומטרים לפני שינשור ויישטף לגופי המים. בגופי המים דגים צוברים את המתכת הרעילה במהלך חייהם ובני אדם עלולים ללקות בהרעלה כתוצאה מאכילת בשר הדגים.
ישנן מדינות בארצות הברית שבהן נשים הרות וילדים מונחים שלא לאכול דגים משום סוג שמקורם במאגרי מים טבעיים וזאת בשל החשש מפני הרעלת כספית.

החוקרים מ- Mercury Policy Project בדקו את רמות הכספית ב-59 דגימות המייצגות שמונה מותגי טונה הנמכרים בבתי ספר בארצות הברית. רמות הכספית בדגים האלה היו דומים לרמות הכספית במוצרי הטונה שנמכרים בחנויות מכולת או בחנויות למזון מהים, אבל הן מטרידות במיוחד מפני שילדים באמריקה אוכלים פי שניים טונה מאשר כל דג אחר.

גורמים בעלי אינטרסים מתחום שיווק הטונה מיהרו לקבול על "ההפחדות" ולציין את היתרונות התזונתיים של הטונה, בין היתר תכולת הסלניום שבה, "שלו יש תגובה חיובית עם הכספית", כך לדברי דיאטנית ממועצת הטונה השייכת לאיגוד הדייגים האמריקאי. לא ציפינו ממנה לאובייקטיביות. אני כמובן טוען שהסיכון לא שווה את הערכים התזונתיים שהטונה מציעה (חלבון רזה, אומגה שלוש וסלניום) בעיקר מפני שאפשר להשיג אותם ממזונות אחרים. באופן כללי אני ממליץ להימנע ממזון מהים, כי כל המוצרים מהים מזוהמים מכדי להיות טובים ובטוחים.

 בישראל טונה משווקת כמזון בריאות, אבל אפילו ב-Ynet פורסמה כתבה המסקרת את המחקר ואת תוצאותיו וכן בעיתונות מיינסטרים אמריקאית כמו ה-Medscape.

ובינתיים ביפן...
 ואם כל זה לא מספיק: מחקר יפני חדש מייחס את הכספית לנזק בחלקים במוח הקשורים לאוטיזם.
במשך שנים כספית נמצאת בתרכיבי החיסונים כחלק מהחומר המשמר תימרוסל, המכיל כמעט 50% כספית אתילית. החומר הוכנס לשימוש ב-1929 מבלי שבוצעו מחקרי בטיחות מספקים. השימוש בחומר המשמר הזה נמשך על אף שבשנות ה-70' עשרה תינוקות מתו בבית חולים בטורונטו לאחר שתכשיר חיטוי המכיל תימרוסל יושם על חבל הטבור שלהם ועל אף שמצטבר גוף מחקרים גדול המצביע על הסיכון הטמון בו.

לאחרונה פורסם מחקר יפני שבחן את ההשפעות הנוירו-טוקסיות (רעילות למערכת העצבים) של חשיפת עוברי חולדות לכספית. חולדות הרות קיבלו זריקות תוך-שריריות של תימרוסל והוולדות נבדקו 50 ימים לאחר ההמלטה. נמצא שבקבוצת הניסוי נותרו שינויים כימיים בהיפוקמפוס. בחלק זה של המוח נצפו רמות גבוהות של המוליכים העצביים סרוטונין ודופאמין. בהתבסס על ממצאים אלה, הסיקו עורכי המחקר:

"ניתוח ביום ה-50 לאחר ההמלטה הראה עלייה משמעותית בסרוטונין בהיפוקמפוס בעקבות מתן תימרוסל ביום התשיעי להיריון. יתרה מזאת, לא סרוטונין בלבד, נמצאו גם רמות גבוהות משמעותית של דופאמין בסטריאטום [חלק השייך לגרעיני הבסיס במוח וקשור למוטוריקה ולתהליכים קוגניטיביים]. תוצאות אלה מצביעות על כך שחשיפה עוברית לתימרוסל גורמת לליקויים קבועים במערכת המונואמינרגית [הקשורה להולכה עצבית על ידי סרוטונין ודופאמין] ולפיכך יש לעשות כל מאמץ למנוע את השימוש בתימורסל."

 ההיפוקמפוס, שהמחקר המתואר לעיל הראה שנפגע, הוא חלק מהמערכת הלימבית במוח. יש לו תפקידים רבים, שאחד מהם הוא הזיכרון לטווח הקצר. לכן אין זה מפתיע שבמחקרים רבים נמצא קשר בין חשיפה לכספית לבין מחלת אלצהיימר.
ההיפוקמפוס קשור גם ליכולתו של האדם "לקרוא" את סביבתו. פגיעה ביכולת זאת תתבטא למשל בסרבול ובקשיים בקריאה ובכתיבה. כספית ומתכות כבדות אחרות נקשרו לקשיי למידה אצל ילדים, כולל קשיי ריכוז, קשיי שפה וקשיים מוטוריים. .
דוח ממשלתי אמריקאי משנת 2003, המבוסס על ממצאים ממיליוני ילדים מחוסנים, מצא קשר ברור בין כספית בחיסונים לבין הפרעות בהתפתחות העצבית אצל ילדים. בנים נפגעים יותר מבנות ונוטים יותר מהן לפיגור בצורות שונות.

וכעת לחלק של האוטיזם: הן ההיפוקמפוס והן האמיגדלה הם מבנים במוח שנראית בהם פגיעה אופיינית אצל אוטיסטים. שני החלקים הללו נוטים להיות מוגדלים, מה שמתקשר למחקר היפני המצביע על פעילות יתר בהם.

בקליניקת רזי הבריאות אני ניתן לאבחן הרעלה בכספית ולקבל תוכנית טיפולית לניקוי הגוף ממנה באמצעים שונים, כולם טבעיים ונטולי כימיקלים.

 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה