יום חמישי, 13 בספטמבר 2012

מתקפת שקרים על המזון האורגני


העיתונים מיהרו לפרסם מחקר שטוען שמזון אורגני אינו בריא יותר מלא-אורגני, ורק שכחו לבדוק מי עומד מאחוריו ומה אומרים מחקרים אחרים

בשבוע שעבר היינו עדים ל(עוד) מתקפה על המזון האורגני. זאת הייתה כמובן כתבה של ד"ר איתי גל ב-Ynet. "עכשיו זה מדעי: מזון אורגני – לא בריא יותר," אמרה הכותרת. חבל שד"ר גל לא בדק מי עומד מאחורי המחקר ובאילו כספים הוא מומן. בימים כאלה, הנתונים הללו חשובים יותר מכל ממצא סטטיסטי.

 
בכתבה דווח על מחקר של אוניברסיטת סטנפורד שסקר 200 עבודות קודמות ופורסם בכתב העת לרפואה פנימית Annals of Internal Medicine. "מהממצאים עלה כי הפירות והירקות האורגניים והלא-אורגניים הכילו רמות דומות של ויטמינים. מוצרי החלב האורגניים והרגילים הכילו אותה כמות של חלבון ושומן, אף שחלק קטן מהמחקרים הראו כי חלב אורגני מכיל כמות גדולה יותר של אומגה," סיפר ד"ר גל.
אבל אפילו הוא והחוקרים יודעים שאנשים אוכלים אורגני לא כדי לקבל יותר ויטמינים, אלא כדי להימנע מחומרי הדברה ורעלים, לכן הנקודה הזאת זוכה להתייחסות: "בתוך כך נמצא כי מזון אורגני הכיל 30% פחות מדבירי חרקים. עם זאת, המדבירים שנמצאו ברמה גדולה ב-30% במזון שאינו אורגני בהשוואה לאורגני - עדיין נמצאים בתקן, ואין כל הוכחה שהעובדה שהמזון האורגני מכיל פחות מדבירים - היא בעלת יתרון בריאותי. עדיין - הרמה במזון שאינו אורגני היא בתקן המותר והבטוח."
שימו לב: 30% יותר רעלים, שמטרתם כזכור להרוג בעלי חיים, והמזון עדיין נחשב בעיניהם ל"בטוח". אולי כי לא מתים ישר אחרי שאוכלים את סלט החסה.

 גם רוג'ר כהן, בעל טור בניו יורק טיימס הצטרף למתקפה, כשמטרת החצים שלו אינה תעשיית המזון האורגני אלא צרכניו, שאותם הגדיר רומנטיקנים של חזרה לטבע ששבויים במעשייה. גם כוהן מצטט את החוקרים שטוענים שמזון אורגני אינו בריא יותר ממזון לא-אורגני (כלומר מרוסס ומדושן בכימיקלים או מהונדס גנטית) ואומר שחסידי האורגני שכחו שיש תשעה מיליארד פיות להאכיל בעולם בימינו.

אחד מכותבי המחקר שקובע שמזון אורגני אינו בריא יותר עומד גם מאחורי מחקרים שלפיהם אין סכנה בעישון (צילום: i_am_tirol, flickr)

 נחזור למחקר. אחד מכותביו המרכזיים הוא ד"ר אינגרם אולקין, שלו יש היסטוריה ארוכה כתעמולן של אנטי-מדע שעבד עבור תעשיית הטבק. לאוניברסיטת סטנפורד, שם בוצע המחקר, יש קשרים כלכליים עם חברת Cargill שלוקחת חלק בתעשיית המזון המהונדס ומהמתנגדים להצעת החוק לסימון GMO (אורגניזמים מהונדסים גנטית) על מזון מהונדס בארצות הברית.
לאולקין היו קשרים פיננסיים עם חברת הסיגריות פיליפ מוריס. כאשר אולקין עבד במחלקה לסטטיסטיקה בסטנפורד הוא פיתח כלי סטטיסטי שמאפשר להציג נתונים בצורה מטעה ומבלבלת אך כביכול מדעית. האלגוריתם של אולקין, שקיבל את השם "פונקצית הסיכון הלוגי רבת המשתנים של ד"ר אולקין" שימשה את תעשיית הטבק במתקפה אנטי-מדעית נגד המזהירים מפני העישון, שבמסגרתה נטען שסיגריות הן בטוחות לחלוטין. כדי לקצר סיפור ארוך רק נאמר שאולקין, מכותבי המחקר שטוען שמזון אורגני אינו בריא יותר ממזון לא-אורגני, תרם למחקרים שלפיהם בעישון סיגריות אין סיכון בריאותי.

 עוד באותו עניין. ככל הנראה עורכי המחקר לא בדקו ב-JAMA (כתב העת הרפואי האמריקאי), שם הופיע מאמר על פוריות הגבר שבו מצאו שבשנות החמישים ספירת זרע תקנית של גבר מנתה 65 מיליון תאים. היום - 50 מיליון. בנוסף, ישנה עלייה במומים באברי המין אצל בנים ובכלל עלייה גדולה בבעיות הפוריות של הגברים. מה חשבו ב-JAMA? שהריסוסים בחקלאות הם דמויי ההורמון הנשי אסטרוגן, וזאת ככל הנראה הסיבה לפגיעה בפוריות.

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה